Totem
“Totem”, zei rijksgecommitteerde Benno Premsela bij mijn afstuderen aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.Hij had gelijk. Een totem is een natuurlijk of bovennatuurlijk voorwerp, wezen of dier dat een persoonlijke symbolische betekenis heeft voor een individu. Mijn beelden laat ik graag totems zijn of worden. Ze ontstaan door het vormgeven van mijn gevoelens en ervaringen, bewust en onbewust, met een grote liefde voor materiaal.

Volkskunst
Ik ben geboren op de grens van land en zee, op de boulevard van Vlissingen. Langs de waterkant heb ik leren lopen en als ik uit het raam keek, zag ik de zee. Mijn vader was zeeman en voer de hele wereld over. Hij nam exotische voorwerpen mee. Ons huis stond er vol mee. Hierdoor is mijn voorliefde voor volkskunst ontstaan. Ik ben gek op musea voor Volkenkunde en het Victoria & Albert museum in Londen. Hier voel ik me thuis en hier haal ik mijn inspiratie vandaan.

Textiel
Mijn moeder en grootmoeder leerden mij naaien. We waren gek op mooie stoffen, kledingstukken en sierraden.
In Koudekerke, het Zeeuwse dorp waarin ik opgroeide, liepen de boerinnen nog in klederdracht. Klederdracht vind ik nu nog steeds fascinerend. Een zwarte velours omslagdoek, een witte kanten muts, een versierde beuk en een bloedkoralen of gitten sieraad. Mijn werk is vaak zwart, wit, rood en tegenwoordig ook goud; de kleuren van de Walcherse dracht. Het zijn echter ook de kleuren uit de alchemie en je ziet dit palet ook veel terug bij inheemse volkeren.

Persoonlijk
Als kind wilde ik altijd iets maken. Als ik bezig was met iets in wording, dan voelde ik me echt Atty. Zo is het nog steeds. Men hoeft maar naar mijn werk te kijken om te zien wat mijn fascinaties zijn. Zo leert men mij echt kennen. Mijn werk is als een dagboek; heel persoonlijk. Maar de mens is niet alleen maar bijzonder. Zij is ook universeel. Wij hebben allen te maken met universele thema’s, zoals geboorte, liefde, erotiek, transformatie en de dood.
Ik hoop met mijn werk daarom ook anderen aan te spreken en te raken.

Interesse?
Al mijn werk is driedimensionaal. Een foto is dat niet. Kom dus langs voor een bredere perceptie en ervaar de tactiliteit. Volg mijn recente werk op Instagram (@atty.bax).

Portret: Jorre Janssens